چاپ کتاب با مجوز رسمی
هر انتشاراتی که برای مولف کتابی را چاپ میکند موطف است خود سه مجوز بسیار مهم را اخذ نماید. این سه مجوز برای شناسایی کتاب و جلوگیری از دخل و تصرف و سرقت علمی بسیار مهم هستند و اطالعات آنها معمولاً در صفحه مربوط به شناسنامه کتاب ذکر میگردد. در این مطلب به ارایه این سه مجوز اصلی پرداخته میشود. منظور از چاپ کتاب با مجوز رسمی به این سه مجوز اشاره خواهد داشت.
چاپ کتاب با مجوز رسمی
اسامی مجوزهایی که در چاپ کتاب اخذ میشوند عبارتند از:
– شابک
– فیپا
– فرم مجوز قبل از چاپ
۱- شابک. در چاپ کتاب با مجوز رسمی اولین مجوز همان اخذ شابک میباشد. منظور از شابک یک شماره است که به یک کتاب اختصاص پیدا میکند. این شماره از خانه کتاب دریافت میگردد. خانه کتاب شماره شابک را به صورت مورد به مورد به ناشر ارایه نمیدهد بلکه این شمارهها را به صورت سری در اختیار ناشر قرار میدهد و ناشر نیز موظف است که برای هر کتاب یک شماره شابک را اختصاص داده و در صفحه شناسنامه کتاب درج نمایند.
۲- فیپا. فیپا مخفف فهرست نویسی پیش از انتشار است. این مجوز از کتابخانه ملی دریافت میگردد. ناشر برای انجام این فهرست نویسی و اخذ فیپا میبایست آخرین نسخه بدون غلط و اشتباه و کامل کتاب را به همراه شماره شابک آن به کتابخانه ملی ارسال دارد. هم اکنون ناشران میتوانند این کار را به صورت الکترونیکی نیز انجام دهند. به این شکل که ۲۰ صفحه پی دی اف از اول کتاب و ۲۰ صفحه پی دی اف از آخر کتاب را به وب سایت کتابخانه ملی ارسال دارند و ناشر پس از گذشت مدتی میتواند اطلاعات فیپا را برای این کتاب از وب سایت کتابخانه ملی دریافت نموده و در قسمت شناسنامه کتاب درج نماید.
۳- فرم پیش از چاپ. وزارت فرهنگ و ارشاد قبل از توزیع و نشر کتاب میبایست محتوای آن را بررسی نماید موردی مغایر با قانون در آن نباشد. حال، ناشران میتوانند به جای دیافت این فرم یا مجوز، فرم برگه اطلاعات کتاب را دریافت نمایند که وزارت فرهنگ و ارساد بلافاصله این برگه را مهر و امضا میکند. در این صورت تمامی مسئولیتها و نیز عواقب پس از چاپ کتاب بر عهده ناشر است.
یک مجوز دیگر برای افرادی که میخواهند کتاب خود را به فروش برسانند نیز لازم است که عبارت است از فرم اعلام وصول. ناشر باید این فرم را در صورتی که مولف میخواهد کتاب خود را به فروش برساند تکمیل نموده و به وزارت ارشاد ارسال نماید و بعد از تایید این ارگان، کتاب اجازه خرید و فروش را در بازار کتاب خواهد داشت.
متاسفانه برخی افراد سودجو که نام انتشارات را به دروغ یدک میکشند با ارایه یک شماره شابک جعلی به کتاب به مولفین قول اخذ مجوزهای رسمی برای چاپ کتاب را میدهند. مولفین حتماً میبایست در نظر داشته باشند که دریافت مجوز فیپا و شابک مهمترین و اصلیترین ملاک رسمی بودن چاپ کتاب است. اطلاعات فیپای کتاب را میتوانید از وب سایت کتابخانه ملی استعلام نمایید تا مطمئن شوید مجوزهای اخذ شده واقعی هستند یا خیر.
یک جواب دهید
پیشنهاد, مشکل یا سوالی دارید؟احساس رایگان برای کمک!