چاپ کتاب

چاپ کتاب

چاپ کتاب یکی از حرفه‌‌هاب بسیار جذاب و در عین حال بسیار مهم در هر کشوری است. مهمترین عامل انتقال فرهنگ از زمانهای گذشته تا کنون نوشتن و نشر آن بوده است و علی رغم گذشت سالها و قرن‌ها هنوز چاپ و نشر به عنوان اصلی‌ترین ابزار انتقال دانش و فرهنگ به کار برده می‌شود. چاپ کتاب تلفیقی از ذوق و استعداد می‌باشد که با یک حرکت فرآیندی و سیستم‌وار به سرمنزل مقصود می‌رسد. موسسات و انتشارات فراوانی در ایران و جهان هم اکنون به چاپ و نشر کتاب مبادرت می‌ورزند و هریک از آنها تنها گوشه‌ای از رسالت نشر و چاپ را در دست دارند. موسسه نارون نیز با هدف ایجاد بستری برای چاپ و نشر آثار فاخر علمی و غیرعلمی جندسالی است در حیطه چاپ کتاب فعالیت دارد. در این موسه برای اولین بار یک گروه علمی تخصصی از رشته‌های مختلف دانشگاهی به کار گرفته شده‌اند تا قبل از هرچیزی بتوانند بهترین آثار معرفی شده را انتخاب کرده و آنها را تحلیل و بررسی کنند. همچنین، این هیئت علمی به بررسی نویسندگان برتر در حیطه‌های مختلف می‌پردازند تا در صورت امکان کتابی را با موضوع مشخص تالیف نماید و به چاپ و انتشار آن پرداخته شود.

چاپ کتاب و مراحل مختلف آن

از دیدگاه علمی و آنچه که در کتابهای مرتبط با چاپ و نشر کتاب آمده است، مراحل چاپ را به چهار بخش اصلی تقسیم نموده‌اند:

۱- بررسی کتاب

۲- آماده‌سازی

۳- چاپ

۴- صحافی

در مرحله بررسی چاپ کتاب معمولاً با بهره‌گیری از متخصصان مرتبط به محتوابی اصلی اثر سعی می‌گردد از جوانب مختلفی اثر معرفی شده به بحث و بررسی گذاشته شود که آیا ملاک‌ها و یا فاکتورهای لازم برای چاپ و نشر را دارد یا خیر. بسیاری از آثاری که برای چاپ و نشر به انتشارات ارسال می‌شوند واقعیت دارای استاندارد خوب برای تبدیل شدن به یک اثر چاپ شده نیستند. هیئت علمی متخصص انتشارات نارون با بررسی دقیق و همه جانبه محتوای کتاب، رفرنس‌های کتاب، موضوع کتاب و میزان کارایی آن تعیین می‌سازند که آیا کتاب اعتبار و ارزش لارم را برای چاپ  نشر دارد یا خیر. متاسفانه با روز افزون شدن انتشارات کم اعتبار که هدف خود را صرفاً برای درآمدسازی گذاشته‌اند بازار کتاب در سالهای اخیر به سمت و سویی رفته است که کتابهایی با محتوای کم ارزش در بازار کتاب وارد شده است و این مساله هزینه‌ها و اتلاف سرمایه و وقت بسیاری را تحمیل نموده است.

در مرحله آماده سازی، بعد از بررسی محتوای علمی، ویراستاران متخصص به تحلیل محتوای اصلی کتاب می‌پردازند. در این مرحله ویراستار نقش بسیار مهم و اثرگذاری دارد. جمله معروفی وجود دارد که می‌گوید کنار هر نویسنده خوب یک ویراستار خوبی نیز وجود دارد. بله، ویراستار و کار وی باعث می‌شود که انتقال مضمون اصلی پیام به درستی و با دقت تمام و شفافیت خوبی به خوانندگان انتقال یابد. این طبیعی است که مولف در طول نگارش کتاب مرتکب اشتباهاتی در منسجم سازی و ساختارسازی کتاب شود. ویراستاران با بررسی انسجام متن کتاب و ارایه کمک‌های دیگر مانند فهرست نویسی دقیق، تدوین کتابنامه و نمایه خوب و حذف و اضافات در داحل متن، مطالعه کتاب را برای خوانندگان مطلوب سازد.

سومین مرحله، مرحله چاپ کتاب است. در این بخش، برخی دیگر از طریف‌کاری‌ها اتفاق می‌افتد. اینکه محتوای کتاب غلط املایی نداشته باشد و در قطع خوب و کاربردی چاپ شود بسیار مهم است. نمونه‌خوان به کسی گفته می‌شود که متن ویراستاری شده کتاب را به دقت می‌خواند تا اشتباهاتی که حتی ممکن است از زیردست ویراستار عبور کرده باشند را مشخص ساخته و آن را رفع و رجوع کند. بسیاری از کتابها دارای قطع خوبی نمی‌باشند. منظور از قطع کتاب همان اندازه فیزیکی کتاب است. همچنین یکی دیگر از موارد مهم این بخش، تصمیم گیری بر روی تعداد تیراژ و قیمت کتاب است (مشاهده لینک دیگر: چاپ کتاب با تیراژ پایین).

صحافی کتاب نیز آخرین مرحله از مراحل تولید و چاپ کتاب است. در مرحله صحافی، کتاب مجلد می‌شود و برای توزیع و فروش آماده می‌گردد. نکات بسیاری زیاد در صحافی کتاب وجود دارد که اعم از: نوع جلد مورد استفاده، بزرگی یا کوچکی عطف کتاب، چسب مورد استفاده در صحافی کتاب (چسب نرم و یا چسب سخت و انعطاف‌ناپذیر و …). توجه به هریک از این موارد باعث می‌شود که خواننده کتاب از خواندن کتاب مورد نظر لذت ببرد (مشاهده لینک دیگر: مراحل چاپ کتاب و مفاهیم مختلف آن).

مجورهای چاپ کتاب

همانگونه که قبلاً در مطالب دیگر نیز ذکر شده است برای کتاب معمولاً ۴ مجوز اصلی دریافت می‌گردد. این مجوزها برای اخذ کتاب ضروری است. اگر مجوزی برای کتاب گرفته نشده باشد مانند حالتی است که محصولی تولید شده است بدون اینکه نام کارخانه و مالک آن درج شده باشد. یقیناً اگر این محصول خوب و با کیفیت باشد احتمال دارد افراد سودجو آن را به نام خود تمام کرده و امتیازهای آن را به خود اختصاص دهند. بنابراین، برای اینکه امتیازهای مادی و معنوی کتاب در اختیار صرفاً مولف آن باشد، ناگزیر باید مجوزهای آن اخذ گردد (مشاهده لینک دیگر: چاپ کتاب با مجوز رسمی).

۱- شابک

۲- فیپا

۳- مجوز قبل از چاپ

۴- فرم اعلام وصول

انواع روشهای چاپ کتاب

چاپ کتاب به روشهای مختلفی صورت می‌گیرد. دو نمونه از معروفترین روشهای چاپ کتاب چاپ افست و چاپ دیجیتال است. در یک کلام می‌توانیم بگوییم که در تیراژ پایین چاپ افست به صرفه‌تر از چاپ دیجیتال می‌باشد. اما اگر مولف و انتشارات تصمیم گرفتند که چاپ کتاب را در تیراژ بالا ارایه نمایند می‌بایست از چاپ دیجیتال استفاده شود.

خدمات انتشارات نارون در چاپ کتاب

انتشارات نارون در حیطه چاپ کتب خدمات زیر را به دانشجویان، اساتید و مولفان عزیز ارایه می‌کند:

تحلیل بازار و معرفی موضوعاتی برای نویسندگان جهت پدید آوردن آثار علمی و غیرعلمی برحسب نیاز بازار کتاب

تبدیل پایان نامه به کتاب

بررسی دقیق و علمی محتوای کتاب و توصیه و پیشنهاد تغییرات اساسی

اخذ مجوزهای قانونی چهارگانه برای کتاب

تعیین دقیق هزینه‌های چاپ کتاب

ارایه خدمات ویراستاری علمی، نگارشی و فنی

ارایه خدمات ترجمه تخصصی

ارایه خدمات مرتبط با چاپ و صحافی کتاب

ارایه خدمات و مشورت‌های مرتبط با فروش و بازاریابی کتاب

0 پاسخ ها

یک جواب دهید

پیشنهاد, مشکل یا سوالی دارید؟
احساس رایگان برای کمک!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *